Održavanje mašina za pranje veša

Voda za ispiranje se peni.

Uzrok stvaranja pene leži u prevelikoj dozi sredstva za pranje, mekoj vodi ili u sredstvu za pranje koje jako peni.

Šta učiniti?

Dozirajte sredstvo za pranje u manjoj količini nego što je naznačeno u uputstvima proizvođača uzimajući u obzir tvrdoću vode i zaprljanost veša. U mekoj vodi se sporije ispira, pena se stvara i ako je veš stvarno dobro ispran, a posle određenog vremena ona nestaje.

Mašina za pranje veša slabije ispira, a po završetku pranja na vešu ostaju bele praškaste čestice. Šta je uzrok toga?

Dozirajte sredstvo za pranje prema uputstvima proizvođača uzimajući u obzir tvrdoću vode i zaprljanost veša. U mekoj vodi se sporije ispira, pena se stvara i ako je veš stvarno dobro ispran, a posle određenog vremena ona nestaje.

Šta učiniti?

  • Dozirajte prašak prema uputstvima proizvođača sredstava za pranje,
  • Veš odmah isperite još jednom,
  • Koristite tečna sredstva za pranje koja ne sadrže zeolite,
  • Pokušajte da uklonite čestice četkom.

Koliko deterdženta za veš treba koristiti i kako treba napuniti fioku za deterdžent?

Zaboravite na nagađanja o tome koja količina deterdženta za veš je odgovarajuća da bi veš bio savršeno čist.Prilikom svakog pranja postavlja se isto pitanje: koja količina deterdženta je prevelika? Koja količina je nedovoljna za savršeno čist veš? Koja je odgovarajuća količina deterdženta za veš kako se ne bi rasipali voda i deterdžent, ali se ipak dobio savršeno čist veš? Koji deterdžent treba sipati u koji odeljak mašine za pranje veša? Gde treba sipati omekšivač za veš ili bilo koja sredstva? Koliko puta ste sebi postavljali ova pitanja? Ovde ćete pronaći odgovore koji će vam pomoći da dođete do savšreno opranog veša bez muke.

1. Količina veša.

Količina veša određuje se težinom. Za veću količinu veša obično je potrebno više deterdženta nego za manju količinu veša. Pridržavajte se uputstava na poleđini boce sa deterdžentom. Poklopac deterdženta za veš možete koristiti za merenje količine. Pobrinite se da pogodite odgovarajuću dozu za količinu veša koju perete. Mašini za pranje veša sa prednjim punjenjem obično je potrebno 35 ml tečnosti za normalan stepen zaprljanosti za meku ili srednje tvrdu vodu.

2. Stepen zaprljanosti.

Za odeću sa mnogo fleka ili sa flekama koje se teško uklanjaju potrebno je više deterdženta kako bi veš bio savršeno čist nego za odeću koja je bila nošena, ali nije prljava. Kada su u pitanju neke fleke, možda ćete morati prethodno da ih tretirate pre pranja. Na primer, potopite ih u sapunicu ili dodajte malo tečnosti za uklanjanje fleka.

3. Tvrdoća vode u vašoj oblasti.

Tvrdoća vode se razlikuje u zavisnosti od izvora. U nekim oblastima voda je tipično tvrda sa većom količinom kamenca, dok je u drugim oblastima voda prilično meka sa niskim nivoom kamenca. Kada je reč o pranju, to znači da je potrebno više deterdženta za tvrdu vodu, a manje deterdženta za meku vodu. Takođe, proverite preporuku na boci sa deterdžentom ili ambalaži. Da biste saznali koji je nivo tvrdoće vode u vašem području, obratite se lokalnom vodovodu ili jednostavno kupite test trake za tvrdoću vode kako biste saznali koliko deterdženta treba da koristite.

Ne morate više da se pitate kako da napunite fioku za deterdžent u mašini za pranje veša.